Kon-Tur taler med Peter Ingemann

Peter Ingemann er et kendt ansigt på TV, hvor han gennem årene har indtaget rollen som vært i en perlerække af populære TV-programmer. Vi har talt med den folkekære TV-personlighed om fascination af Berlin, om manglen på uperfekthed og at løbe fra sine dæmoner.

Du har rejst, og oplevet meget i forbindelse med dine TV-programmer. Hvilken oplevelse har været STØRST for dig?
Dengang vi lavede udsendelsen om Hospitalskibet der lå udfor Madagaskar. Det var en vild og meget rørende oplevelse, at se hvordan nogle af verdens dygtigste kirurger arbejdede frivilligt og gratis i årevis for at hjælpe andre i nød.

Du har en stor fascination af Berlin, kan vi danskere lære noget af berlinerne?
Vi kan i det hele taget lære meget af hinanden generelt. Berlin kan lære os at tænke stort, vildt og ud af boksen. At der skal være tolerance og højt til loftet. Frihed. Vi kan også lære, at selvom man går igennem helvede og oplever en nærmest total udslettelse efter 1. og 2. Verdenskrig og derefter en kold krig på 40 år, så bevarer man optimismen og kæmper sig på fode igen. Og man tager livet som det kommer. Vi kan lære af Berlin at man ikke skal hænge sig i detaljer og gå ned over de mindste ting. Ned med skuldrene og næsen op i vinden og det der virker grimt kan faktisk være utroligt smukt.

Hvad er dit forhold til fysiske bøger, og boghandler generelt?
Jeg elsker bøger og boghandler. Duften og visdommen.

Din bog hedder ”Elsk afgrunden”, hvad gemmer sig bag den titel?
Lidt som Berlin, at vi skal omfavne livet og tingene. At der i mørket også gemmer sig konstruktive og positive ting, hvis vi kigger efter. At de ting vi har været udsat, og bliver udsat, for også er en læring og erfaring. Ikke at man skal dyrke mørket, tværtom, men når det kommer (og det gør det fra tid til anden) så skal vi forsøge at fiske det brugbare ud af det. Ellers er det kun mørke…. Og så er det kun træls. Jeg kender selv mine dæmoner, mine spøgelser og mit mørke. Jeg har prøvet at løbe fra dem, men de er der alligevel. Så i stedet for at løbe mig til døde eller bare være forpustet hele tiden, så har jeg vendt mig om og fået dem lige op i fjæset. Jeg har lært at leve med dem, måske endda til tider, at holde af dem. Og dermed forsvinder de lige så stille. Men ligesom den trælse onkel i familien, så forsvinder de aldrig helt. Og det er måske også meget godt. Selv onkel kan vi lære lidt af. Det er min livsfilosofi.

Hvad har det betydet for dig at skrive denne bog?
At danskerne kan få en indsigt bag facaden på en af landets mest populære Tv-værter? – Det betyder rigtig meget for mig. Og jeg håber danskerne og hvem der ellers måtte læse den, vil sætte pris på historien. Det har været så vigtig for mig at bogen er ærlig og jeg har ikke skånet mig selv i den. Jeg synes, generelt der mangler uperfekthed, nuancer – og ærlighed – i vores samfund. At man smider masken og siger: Her er jeg i al sin uperfekthed!!!! Den branche jeg arbejder i er i den grad en branche med “røg og spejle” og det er så nemt at få tingene til at se rene og glamourøse og perfekte ud. Men det er ikke virkeligheden. Hverken på TV eller udenfor. Og derfor skal ærligheden og virkeligheden sættes i højsædet. Det er i øvrigt også bedre TV.

Hvad betyder humor for dig? Hvordan finder du balancen mellem det humoristiske og alvorlige?
Humor (og selvironi) betyder alt for mig. Grænsen mellem humor og det alvorlige er flydende og det skal den også være. Jeg bruger humoren til at behandle meget alvorlige ting, uden at seriøsiteten eller det saglige ryger. Faktisk kan man med humor sige meget svære ting, som ellers ikke kunne blive sagt. Jeg synes ikke det er svært at finde balancen, den kan modtageren godt se og høre, er jeg overbevist om.

Hvilke traditioner er vigtige for dig i forbindelse med julen?
Familien og hygge. Jeg er ikke religiøs i den forstand at jeg er medlem af folkekirken, så for ikke at være en snylter og blind passager – optage en plads – så bliver jeg hjemme og laver mad imens familien går i kirke.

Hvad ønsker du dig til jul og hvorfor?
Ingenting, andet end fred og kærlighed på jord. Det mener jeg helt seriøst.

Har du nogle kommende projekter, du kan løfte sløret for?
Der kommer flere programmer med mig på en knallert, en række samtaleprogrammer med en helt bestemt og helt fantastisk person (den samme i alle programmerne) og så kommer der flere historieprogrammer (min store kærlighed) a la dem jeg lavede om 30 året for jerntæppets fald.