Kon-Tur taler med Phillip Faber

  • Hvad betyder sang for dig?

Sangen var den første musik, jeg mødte, og det sted, jeg altid vender tilbage til. Hver årstid og hver sindsstemning har en sang fra den danske sangskat med ord og musik, der har overlevet i generationer. Vi synger godnat for vores børn, når vi er glade, når vi skal trøste nogen, når vi skal til fodboldkamp, når vi sidder om lejrbålet, når vi er i bad og på mange andre tidspunkter, hvor sangen har en funktion og er tilstede, uden at vi nødvendigvis tænker over det. Det, synes jeg, er så smukt.

  • Hvordan startede din interesse for sang og musik? 

Jeg har altid elsket at synge. Så blev jeg sendt i kor og lærte en masse smuk musik at kende. Derefter begyndte jeg at spille klaver, og så er det gået slag i slag lige siden. Men det er interessant – de sange, min mor sang for mig, da jeg var lille, er blandt mine yndlingssange i dag. At give nogen en sangskat er en meget stor og særlig gave.

  • Skal vi ha’ mere fællessang i den danske hverdag? Og hvad er dit råd til at komme godt i gang?

Det er meget vigtigt, at de danske sange ligger og venter på os, så vi kan vælge dem, hvis vi har lyst. Hvis man ikke er interesseret eller ikke kan lide at synge, vælger man noget andet. Men hvis man har lyst, ligger der en skat af sange, der trækker tråde flere hundrede år tilbage i tiden og som er med til at definere hvem vi er, og hvor vi kommer fra. De er klar til at blive sunget og kan blive til rammen om et fællesskab, som man kan træde ind i, gribe en sangbog og synge med, hvis man har lyst. Det er ikke vigtigt, hvem du er, eller hvordan du synger.

  • Hvad er din favorit julesang?

Det er Dejlig er jorden. Den får mig simpelthen hver gang. Linjerne er korte, versene er korte, og alligevel formår Ingemann at skrive så meget evighed og universel skønhed ind på den knappe plads. Og når vi når til englene på vers tre og synger “Fred over jorden”, må jeg altid give mig hen til følelsen af at være ubetydeligt lille i forhold til noget, der er så uendeligt meget større end mig selv.

  • Hvilken bog har haft størst betydning for dig, og hvorfor?

Knud Romers romaner har været en kæmpe stor fornøjelse at læse. Han er så enormt musikalsk, når han skriver. Og Karl Aage Rasmussens bøger om klassisk musik. Hans sprog er så levende og flydende, at man ikke opdager, at man sidder og læser om fx det 20. århundredes kompositionsmusik eller om de store komponisters liv.