Jussi Adler-Olsen

Krimikongen Jussi Adler-Olsen fik sit helt store gennembrud med thrillerserien om vicekriminalkommisær Carl Mørck fra Afdeling Q. Vi har talt med forfatteren om blandt andet bogens relevans i samfundet, boghandlernes helt særlige kvaliteter og jul i Afdeling Q.

Hvornår kommer din næste bog?

Det er et godt spørgsmål. Jeg skriver rigtigt godt lige for tiden, men kan ikke love nogen speciel dato endnu. Forhåbentlig til foråret.

Kan du beskrive din skriveproces, og i hvilke omgivelser du trives bedst, når du skal skrive?

Jeg bruger meget tid på at lave grundig research både før og under skriveprocessen. Jeg går hele tiden tilbage og omskriver passager for at få det helt rigtigt. Når jeg føler, at jeg er ved at være klar til at vise min roman til andre, har jeg ofte omskrevet hele romanen op til 6-8 gange. Passager kan godt være omskrevet endnu flere gange. Den første person, der læser manuskriptet er Hanne. Hver enkelt kommentar, hun kommer med, indgår i endnu en gennemskrivning af romanen. Derefter bliver nogle få konsulenter bragt ind og får lov til at læse romanen og give deres kommentarer, som indgår i endnu en bearbejdning. Og først på dette tidspunkt får min redaktør lov til at læse manuskriptet. M.h.t. omgivelser så kan jeg grundlæggende skrive hvorsomhelst, bare jeg har min gode gamle computer med WordPerfect programmet, hvor der er blå skærm og hvide bogstaver. Det vigtigste for mig er at lytte til instrumental sublim ofte symfonisk musik, når jeg skriver. Det får mig til at gøre mit ypperste for at prøve at løfte det, jeg skriver, op til samme niveau.

Hvad er det, efter din mening, at bogen kan i det moderne samfund?

Vi lever i en tid, hvor vi sjældent får mulighed for at danne vores egne billeder. Jeg tror, at hvis du samler ti personer og beder dem beskrive samme person, de har læst om, vil de hver især have deres egen version af, hvordan den person ser ud. Du skaber dine egne billeder, når du læser en bog, og det er unikt og noget det moderne samfund, med alle de muligheder det har, ikke kan konkurrere med.

Hvordan er din oplevelse af at gå i en dansk boghandel?

Jeg elsker at gå i boghandel. Dels kan jeg snuse rundt og se, hvad der er, og dels har mange boghandlere stadig den faglige stolthed, hvor de sætter en ære i at kende deres kunder og rådgive dem til deres næste bogkøb. Det kan internettet ikke. Det er svære tider for boghandlerne, men jeg er sikker på, at de, der virkelig kender deres kunder, skal nok klare sig, for kunderne kan ikke finde den særlige rådgivning noget andet sted.

Hvad er den bedste bog, du nogensinde har læst?

Jeg er nysgerrig, jeg læser sjældent en bog mere end én gang. Men de store klassikere så som John Steinbeck, Charles Dickens, Victor Hugo og Alexandre Dumas har betydet meget for mig. Og så kan jeg godt lide at læse begavet, absurd og stærk litteratur såsom Mathilde Walter Clark, Erlend Loe og Peter Bichel eller suveræne digtere som f.eks. F.P. Jac og Søren Ulrik Thomsen.

Hvordan fejrer de jul i afdeling Q?

Uha, det hører vist til privatlivets hemmelighed, det har de ikke betroet mig…  Men mon ikke Assad har lært at spise risalamande, jeg tror godt, at han kan lide flødeskum.